Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Angst voor Leegte

En oneindige vrijheid

Ik herinner me een moment, dat ik als consultant in een kantoor stond, en dacht: ‘dit is allemaal één grote bezigheidstherapie. We houden elkaar bezig uit angst voor de leegte.’

‘Misschien is niets geheel waar, en zelfs dat niet’. Maar gedeeltelijk is het wel waar.

Kijk maar, hoe gauw een stilte in een gesprek pijnlijk wordt. Hoe lastig deze winter is zonder concerten, terrasjes, restaurants. Gedwongen leegte.
angst voor leegte

Een sprong in het diepe
Leegte is lastig te verdragen, omdat het een existentiële laag raakt:

De angst voor het niets, de dood, de vernietiging van het ik. Want waar blijf jij, wie ben jij, als er geen invulling is? Woont daar wel een diepere ik, onder de dagelijkse drukke ik? Stel dat je stopt, aanklopt, en …. er is niemand?

Logisch dat je dan denkt: laat maar even zitten, ik heb nog genoeg te doen. Gemakkelijker en zekerder dan de ‘leap of faith’, de sprong in het diepe. Totdat je het gewaagd en ervaren hebt, weet je het niet zeker. Niemand kan je daarin geruststellen, alleen jouw eigen ervaring. Het is als in die film van Indiana Jones en de heilige graal: pas als je gaat lopen, ontstaat de brug. Pas als je stilstaat, openbaart zich je diepere ik.

De oneindige mogelijkheid
Er is nog een existentieel thema wat door de leegte geraakt wordt: onze angst voor de oneindige mogelijkheid.

In de leegte kan zich van alles openbaren. In het onbekende kan van alles gebeuren. Van binnenuit kunnen er onverwachte gevoelens opkomen of herinneringen, waar we geen raad mee weten. Vanuit de niet ingevulde toekomst kan van alles op ons afkomen. Dat gebeurt sowieso, kijk maar naar de pandemie. Er gebeuren onverwachte, ongeplande dingen. Hele vervelende en wonderbaarlijk mooie.

Aan jou, aan mij, is alleen elke keer de keus: vertrouw ik me toe of zet ik me schrap?

Me schrap zettend ga ik, al anticiperend, zo goed mogelijk proberen te voorkomen dat de dingen mij overkomen en probeer ik alles zo veel mogelijk naar mijn hand, mijn plan zetten.

Me toevertrouwend wandel ik de oneindige mogelijkheid in - die ook mijn oneindige vrijheid is.

Ik wou maar zeggen, tegen mijzelf en tegen jou, lezer: onze drukte is een vlucht voor het grootsere perspectief.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?