Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Ruimte Maken

Holding space for someone

Ik kreeg laatst een mooi artikel toegestuurd over ‘holding space for someone’. In het Engels zegt het meer dan in het Nederlands. Want in holding space for someone zit dat je een ruimte maakt, waarin je de ander vasthoudt en omarmt. En ook: dat je je eigen gedachten, zorgen, actielijst even op zij zet. Dan komt er ruimte vrij waarin je de ander echt kunt horen en zien. Wanneer je ruimte houdt en aandachtig luistert naar wat hen bezighoudt, maak je plaats voor de ander en diens zorgen, twijfels, angst, vreugde en dromen.
liefdevol ruimte maken

Ruimte houden zonder oordeel of advies
Ik vermoed dat we dit vaak niet doen, omdat we zo in beslag worden genomen door onze eigen dingen, maar ook, omdat er de gedachte is: ik kan dat niet oplossen. Dus als ik dat allemaal weet, moet ik er wat mee, maar wat? Dus dan is het makkelijker om het niet te weten.

Daar is het idee van ruimte houden, ‘holding space for someone’ een uitkomst. Het gaat om ruimte, niet om advies of oordeel. Jouw gift is ruimte en aandacht, de bereidheid naast de ander te staan en aanwezig te zijn op het stukje weg waar zij nu op lopen.

Preciezer nog: te horen hoe zij dat stukje weg op dit moment ervaren. Niet alleen met je oren, maar ook met je ogen, je lichaam en je hart. Jij bent er aandachtig bij, maar je hoeft er niets mee te doen. Het is de weg van de ander.

In deze tijd van donker en zorgen hebben we elkaar heel hard nodig. Misschien wel vooral de bereidheid, ruimte voor elkaar te maken.

Om aanwezig te luisteren.

Om letterlijk of figuurlijk vast te houden.

Meer niet.

Maar wat een geschenk.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?