Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Lot en Vrijheid

Hoe vrij ben je? Hoe maakbaar is het allemaal?

In hoeverre ben je bepaald door je aanleg, afkomst, en omstandigheden, en in hoeverre ben je vrij, om zelf vorm te geven aan je leven ?
lot vrijheid keuze

We hebben allemaal thema’s die we keer op keer tegenkomen. De één heeft het altijd te druk, de ander heeft moeite plek in te nemen, voor weer een ander is de omgang met geld steeds weer een ding.

We zijn in een bepaald tijdperk en land geboren, wat mede bepaalt hoe we onszelf en de werkelijkheid om ons heen bekijken.

Is hoe je in het leven staat te veranderen?
Met andere woorden: hoe vrij ben je? Hoe maakbaar is het allemaal?

Die vraag over vrije wil is al duizenden jaren een punt van discussie tussen filosofen en nu ook hersenwetenschappers.

Ik kijk er pragmatisch naar. Leven zonder het idee van vrije wil legt lam en lijkt het onnodig te maken je eigen antwoord te geven. Maar leven in het idee dat alles maakbaar is, legt een enorme druk, en is op een bepaalde manier ook hoogmoedig. Alsof alles jouw verdienste of schuld is. En hoe kijk jij dan naar anderen, die worstelen?

Volgens mij is er is maar één manier om erachter te komen waar de grenzen liggen: uitproberen. Je zou het ook een levenslang experiment, een oefenweg of een ontdekkingsreis kunnen noemen. Waarin je geen eindconclusies trekt of het beeld van jezelf vastzet, maar waarin je benieuwd blijft, je jezelf steeds verder ont-wikkelt en ont-dekt.

Hierbij past heel goed deze tekst uit Dagboek van de Ziel:
Pas wanneer we proberen om onszelf als mens te ontwikkelen, komen we erachter wat niet te veranderen is en echt bij ons hoort. Als we ons niet meer laten leiden door wat anderen zeggen en van ons verwachten, maar gaan leven van binnenuit, ontdekken we wie wij zijn en wat onze werkelijke beperkingen zijn. Vrijheid is niet hetzelfde als alles kunnen doen.

Beperkingen horen bij vrijheid als de klankkast van een gitaar bij de muziek, als het kleurenpalet van de schilder bij zijn schilderijen. Zoals de kunstenaar weet dat in de beperking de creativiteit ontstaat, zo helpt ons lot ons om onze levensopdracht te vinden en die op onze eigen, unieke manier te vervullen.

Het lot schuurt en slijpt ons tot het sieraad dat wij zijn.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?