Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Nieuwe beginnen

Elk moment een nieuw Nu

Ik herinner me dat mijn vader toen ik kind was, een tijd lang intensief bezig was met zen boedhisme. Hij kon dan aan tafel zitten en zei, met sprankelende ogen: nu….. nu…..nu….

Ik vond het maar niks.
nieuw begin inspiratie

Het wonder en de patronen
Maar nu snap ik de schoonheid. Het wonder. Dat elk Nu een nieuwe geboorte is. Een helemaal fris nieuw moment. Elk Nu is een nieuw begin.

We voelen dat niet zo, omdat we in een stroom van doorgaande patronen zitten in de manier waarop we denken en handelen. We hebben een vast beeld van de wereld om ons heen, over wie we zelf zijn, en wat we kunnen.

Die patronen zijn ingebouwd geraakt in ons lichaam, onze hersenen. We zijn gewoon geraakt aan een bepaalde houding waarin we zitten, manieren van denken zijn ingesleten als vaste veel gebruikte wegen in ons hoofd, onze stofwisseling is aan onze eetgewoontes gewend.

Al die vaste patronen geven ook het comfort van het bekende. Je weet wat er komt, en al is dat niet optimaal, het is wel vertrouwd. Deels zijn ze ook handig. Wat in vaste patronen zit, daar hoef je niet meer over na te denken. Maar sommige zijn hinderlijk.

Omdat dat patroon je beperkt, of omdat het avontuur van leven verdwijnt.

Het avontuur en de troost
Je kunt ook radicaal anders kijken.

Elk moment ligt open. Een vrije keus, om een nieuw Nu te scheppen. Een ander antwoord te geven. Een nieuwe vraag te stellen. Iets wat je altijd doet in dit ‘nu’ gewoon niet te doen. Linksaf te slaan in plaats van rechtsaf. Heel anders te kijken naar jezelf, naar de ander, naar de wereld.

Als je dat tot je door laat dringen, dan opent zich een grote ruimte, word je acuut klaarwakker. Dan wordt dit Nu waarin je bent ineens een avontuur en een plek van verwondering.

Ook gaat er troost van uit. Hoe vaak je ook weer in je oude valkuil bent gestapt: kijk! Daar is weer een nieuw Nu, waarin je opnieuw de kans krijgt het eens op een andere manier te gaan doen. En daar is er al weer een! Weer een nieuw Nu, weer een nieuwe kans. Hoe vaak je ook de mist in bent gegaan, je krijgt gewoon wéér een nieuw nu cadeau. Wat een rijkdom en overvloed.

Tegelijkertijd is het zo: dit Nu komt niet terug. Dit ene unieke moment. This is it.

Dus grijp je kans.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?