Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Oppervlakte en Onderstroom

Een innerlijke dialoog

Vooruitlopend op de Retraite thuis, waar je je tot 28 oktober nog voor kunt inschrijven, deze overdenking. Kijk eens naar jezelf als een oceaan, met een oppervlakte, en een diepere onderstroom.
oppervlakte onderstroom dialoog

De oppervlakte wordt beïnvloed door het weer van de dag. Soms is het er rustig, soms zijn de golven hoog door een storm. Het weer wisselt voortdurend, er zijn meevallers en tegenslagen, en de dagelijkse gewoonten.

Daaronder is de diepe onderstroom, die trager is, en groter. Je ziet die stroom niet, maar het heeft grote invloed op het leven. De oceaanstromen transporteren zuurstof en voedsel en regelen het klimaat. In onze onderstroom zit dat wat essentie is, onze ontwikkelingsweg, diepere thema’s die ons leven lang aandacht vragen, en een motor zijn van ons rijpingsproces als mens. De kalmte onder de drukte. De rijke voedingsbron onder routine van alledag.

In de dagelijkse drukte is het heel gemakkelijk die onderstroom te vergeten, en daarmee ook dat wat ons ‘ankert’ in wat fundamenteel is.

Deze drie stappen helpen om weer contact te krijgen met de onderstroom. Soms helpen ze direct. Soms, in tijden van grote spanning, is het een doorgaande oefening. Ook voor mij :-).

Vertragen
De dingen doen, maar langzamer. De gedachten denken, maar die bewust vertragen. Ademen, maar dieper en langzamer. Gewoon een tijdje stilzitten voor je uit de auto stapt. Mediteren. Een massage krijgen. Haast houdt je aan de oppervlakte. Vertraging maakt het mogelijk te duiken in dieper water.

Benieuwd zijn
Luisteren naar wat er is, en echt benieuwd zijn. Waar gaat deze onrust eigenlijk over? Wat speelt dààronder? We hebben zoveel aspecten, zoveel kanten in ons, stemmen zou je het ook kunnen noemen. Welke willen ook gehoord worden? Welke vissen zwemmen er onder de oppervlakte, die je misschien nog nooit hebt gezien?

Vriendelijke warmte
De alchemisten hebben het over een houding van vriendelijke warmte. Dat je het oordelen achterwege laat, maar naar jezelf luistert zoals naar een goede vriend of vriendin. En let op je innerlijke dialoog: wat is de toon? Maak het bemoedigend en ondersteunend, in plaats van kritisch of ongeduldig.

Lijkt het je fijn een eiland van rust en reflectie in te bouwen in het komend najaar? Stil te staan bij wat fundamenteel is voor jou? Lees meer over de Retraite Thuis van 11-14 november.

Benieuwd naar meer reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de inspiratie voor de week met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?