Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Gemaakt voor deze Tijd

Licht brengt Licht

Deze week trof mij de tekst van Clarissa Pinkola Estes:

‘We were made for these times’.
probleem positieve bijdrage

Ze schrijft:
‘Beklaag de donkere tijd niet, waar we in zitten. En vooral: verlies de hoop niet. Waarom? Omdat we gemaakt zijn voor deze tijd. Voor jaren en jaren hebben we geleerd, geoefend, zijn we in training geweest, om juist precies op deze plek onze bijdrage te kunnen leveren.’

Kijk, dat is nog eens een andere manier van kijken. Het is niet zo dat we het allemaal ondanks alles volhouden, maar dat we zijn gemààkt voor deze tijd.

Een bijdrage binnen je macht
Dan heeft ze het over bijdragen. Ondanks al het grote wat veranderen moet, de enorme problemen, gaat het er om, dat jij een bijdrage levert die binnen je macht ligt, in je directe omgeving. Ten eerste, omdat dat het enige is wat je kúnt doen. Het alternatief is opgeven omdat je je zo machteloos voelt, of tegen molens vechten. Maar er is ook een positievere reden: Al die kleine gebaren van jou, van mij, ze veranderen het weefsel. Er ontstaat een kritische massa.

Dus het gaat om het kleine dat jij kan doen. Wat niet klein is.

Want overal waar je je ziel toont, breng je licht.

Hoe donkerder de tijd, hoe helderder die vonk van licht zichtbaar is.

En de ene vonk ontsteekt de andere. Waar jij met mededogen aanwezig bent, kan een ander hart zich openen. Waar jij de moed hebt te spreken en te handelen naar wat je lief is, inspireer je anderen hetzelfde te doen. Zo kijkend is er een heel veld van lichtjes, die samen een helder brandend vuur vormen.

Goed gebouwde schepen
Clarissa Pinkola Estes vergelijkt ons met goed gebouwde schepen.

Ja, ze zijn veilig in de haven. Maar ze zijn gemaakt om golven te trotseren en stormen te doorstaan.

Een bemoedigend beeld.

Dus hijs de lantaarn en vaar uit.

De tekst hierboven is een verkorte weergave in mijn eigen woorden. Hier vind je de complete tekst: Letter to a young activist

Boven: geen foto van een boot, maar een ander beeld, een van vele lichtjes samen: Song Dong, Through the Wall, Museum Voorlinden.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?