Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Vasthouden of Loslaten

Wat gaat jou gemakkelijker af?

‘Kunnen loslaten is een even grote deugd als kunnen vasthouden’
Aforisme uit Wat is dan de Mens, W.L. Ietswaart

Vasthouden of loslaten: wat gaat jou gemakkelijker af? En waar is jouw groei mee gediend op dit moment?
vasthouden loslaten

Vasthouden
Aan je plannen, aan een vriendschap, aan een relatie, aan dat waar je van houdt en de mensen van wie je houdt. Aan een poging tot discipline, die steeds weer mislukt, maar die je ondanks alles steeds weer oppakt.

Het vraagt inzet, een steeds weer opnieuw willen proberen, de bereidheid het risico te lopen op teleurstelling en harte-pijn. Maar het is ook de motor die je voortstuwt, die maakt dat je in beweging komt en hulp biedt als het lastig wordt. Het maakt dat je niet bij de eerste tegenslag opgeeft. Het is een ‘ja’ tegen onze kracht om vorm te geven.

Loslaten
Van een relatie of baan, wanneer het in stand houden ervan je je levensvreugde kost. Van een plan, waar je je zo op hebt verheugd, maar waar de omstandigheden met zo’n kracht een andere richting op bewegen, dat je dit plan moet laten varen. Van de weg die de ander gaat, omdat het de weg van die ander is en niet de jouwe. Van beelden van jezelf die je hebt, die jou eerder beperken dan dienen. Van het doen, wanneer er niets meer is wat jij nog kan doen.

In loslaten zit een buiging naar waar de grenzen van je kunnen blijken te liggen. Een overgave aan wat groter is dan jij. Een bereidheid een nieuw gebied te betreden, waar je misschien even geen richting weet, maar waar weer nieuwe mogelijkheden liggen die je alleen nu nog niet kunt zien.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?