Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Vriendschap

Wat maakt dat het werkt?

In de verhuizing heb ik de afgelopen maanden van vrienden hulp gehad van onschatbare waarde. Er zijn vrienden geweest die mijn oude huis hebben schoongemaakt, een huis hebben geboden in de tijd dat we zonder huis zaten, een vriendin die een week vrij heeft genomen om mij te helpen uitpakken. Anderen hebben me aangehoord, zaten met een borrel klaar en een schouder om op uit te huilen. Een vriendin die me eigenlijk haar hart gaf, omdat ik zag hoeveel pijn het haar deed dat ik na 35 jaar dagelijks lief en leed te delen nu op grotere afstand van haar ga wonen, terwijl ze tegelijk ook zo oprecht blij was voor mij. Weer een ander die door haar constante vertrouwen een grote steun was.
vriendschap groei

Het heeft me ook doen afvragen: wat voor vriendin ben ik eigenlijk? Wat is vriendschap? Wat maakt dat je vrienden wordt, en blijft? Wat maakt dat vriendschappen blijven leven, en wat maakt dat sommige stoppen?

Geven en nemen
Cicero schreef over vriendschap:
Op vriendschap kun je altijd rekenen, waar je de aandacht ook op richt; vriendschap kent geen beperking van plaats, komt nooit ongelegen, nooit is zij tot last.

Het idee dat de rekening van inkomsten en uitgaven in balans hoort te zijn reduceert de basis van vriendschap wel tot een heel schrale en nietige aangelegenheid in de sfeer van het telraam. Naar mijn idee is ware vriendschap heel wat royaler, eerder onuitputtelijk, zonder precies na te gaan of zij soms meer gaf dan ontving.

Daar waar verwachtingen en claims komen te liggen, gaat de vreugde weg en de rijkdom verloren. In vriendschap geeft ieder de giften die zij te geven hebben. Zonder meten.

Die uitwisseling van geschenken, in tijd, aandacht, moeite, hulp, elkaar dingen gunnen: ze voeden de vriendschap, maar ze vormen niet de grond. Ze zijn niet de reden, waarom je nu juist met deze ene mens deze band hebt.

Grondtoon en groei
Waarom je precies vrienden wordt met iemand blijft een beetje een mysterie. Maar ik denk dat de band ontstaat vanuit een herkenning van een zelfde grondtoon, waarop je merkt dat muziek ontstaat. Elke vriendschap een ander lied. Elk lied bezingt een ander aspect.

In een levende vriendschap kan het schuren, kun je elkaar de waarheid zeggen, groei je aan elkaar, ook doordat je het af en toe waagt het comfort te doorbreken. Elkaar een spiegel durft voor te houden. Ook dat is een geschenk in een vriendschap. Tegelijk vergeeft het veel, accepteert het veel. In een vriendschap kun je je gedragen voelen: je kunt vertrouwen, op je gemak zijn met elkaar, met al je leuke kanten en onhebbelijkheden. Omdat de band ruim genoeg is om die onhebbelijkheden op te nemen. Omdat je ja zegt tegen de hele ander.

Je eigen vriend zijn
Geen vriendschap kan jou geven wat je in jezelf tekort komt. De romeinse filosoof Seneca schreef: Welke vooruitgang heb ik gemaakt? Ik begin om mijn eigen vriend te zijn.’

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?