Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Zelfbeeld en Familie

Hoe kijk jij naar jouw familie?

Vooruitlopend op de verdiepingscursus ‘op reis door je biografie' - die 30 oktober start – je kunt je nog inschrijven - deze blog.
zelfbeeld familie geschiedenis

Het beeld dat jij van jezelf hebt heeft enorme macht.
Het bepaalt wat je waagt en liever nalaat, waar je je zelfverzekerd in voelt en waar aarzelend, hoe je je verhoudt tot leidinggevenden en collega’s, en ga zo maar door.

Dat zelfbeeld ontstaat voor een belangrijk deel in je jeugd. Later, in de loop van je leven, pas je het aan. Naarmate je je verder ontwikkelt wordt het rijker, breder, genuanceerder.

Een deel van je zelfbeeld vormt zich op basis van je familiegeschiedenis, die al begon voordat jij geboren werd. Een deel van jouw zelfbeeld is geërfd. Over dat deel gaat deze blog. In de verdiepingscursus 'Op reis door je Biografie' ga je veel meer zien van het beeld dat je van je familie hebt, en nog meer over het beeld dat jij van jezelf hebt gecreëerd. Maar in deze blog wil ik één aspect eruit lichten.

Hoe ziet jouw familie zichzelf? En hoe kijk jij naar je familie? Als bijzondere mensen, of juist als heel gewone? Als doorpakkers, bohemiens, intellectuelen, mensen met wie je niet moet spotten of onhandige scharrelaars die altijd aan het kortste eind trekken?

Jij komt voort uit deze familie. Hoe zij zichzelf zagen ten opzichte van de buitenwereld, heeft invloed gehad op hoe jij jezelf zag. Op de plek die je innam op het schoolplein bijvoorbeeld. Later, als volwassene, ga je genuanceerder kijken. Je kunt jezelf anders gaan zien dan de rest van je familie, een deel van de erfenis weigeren als het ware. Maar ook dan blijft het van grote invloed op jou hoe jij je familie ziet. We hebben de neiging het beeld te versmallen en er een paar sterke of zwakke punten uit te nemen en dat als het beeld aan te houden. Daarmee gaat veel kracht verloren, zoals een boom die maar een deel van zijn wortels benut.

De ‘doler’ Aragorn uit In de Ban van de Ring
Een prachtig verhaal hierover is dat van de ‘doler’ Aragorn uit In de ban van de Ring. Hij droeg de schuld van zijn voorvader met zich mee, die op het cruciale moment, toen hij de kans had, de kwaadaardige Ring van de Macht niet heeft vernietigd.

Aragorn zag alleen dit moment van zwakte als familiebeeld, en vreesde hoe die zwakte ook door zijn aderen stroomde. Het maakte dat hij zijn plek niet innam, en in de schaduw bleef, zwervend en bijna onzichtbaar langs de zijlijn dienend. En wat anderen ook zeiden, het maakte geen verschil.

Het keerpunt komt, op het moment dat hij gaat zien dat zijn in-de-schaduw-blijven 'real life' consequenties heeft. Voor hemzelf, en voor zijn omgeving. Dat de slag niet gewonnen kan worden, tenzij hij de schimmen uit zijn familieverleden aanziet en gaat staan voor wie hij is; zijn plek als erfgenaam van de ‘gefaalde’ koning inneemt.

Dan blijkt dat er naast zwakte ook kracht, moed, leiderschap en een machtig zwaard in de erfenis zit. Die krachten komen vrij op het moment dat hij ophoudt met zich te verstoppen. Hij geeft geen garantie op succes. Maar hij keert zich om, en gaat het aan, met alles wat hij in zich heeft. Geholpen door het verleden, dat via hem verlossing vindt.

Benieuwd naar meer reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de inspiratie voor de week met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer informatie over Reis door je Biografie

Wil je op de hoogte blijven?