Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Diepere Drijfveren

Het land van Angst en Liefde

Wat maakt dat je zo hard werkt? Dat je uit de diepste wanhoop toch weer ergens de kracht vindt om je leven verder te leven? Wat maakt dat je weer opstaat nadat je voor de zoveelste keer in je valkuil bent gestapt? Wat maakt dat je ondanks weinig zichtbare voortgang toch je best blijft doen voor een beter klimaat?

In de zoektocht naar het antwoord op wat je drijft kom je langs twee landen. Het land van angst en het land van liefde.
diepere drijfveren

Het land van angst
Angst voor afwijzing en eenzaamheid, angst voor falen, angst voor controleverlies, angst voor de dood: het zijn universeel menselijke angsten van alle tijden. Maar in jou en in mij vormen ze een heel persoonlijke grond voor ons gedrag. Angst drijft ons voort.

Angst heeft een negatieve bijklank, alsof het iets is dat we niet zouden moeten hebben. Maar dat kan helemaal niet. Angst is de achterkant van liefde. Angst voor afwijzing is de achterkant van liefde voor verbinding. Angst voor falen is de achterkant van liefde voor het vormgeven van resultaten. Angst voor controleverlies is de achterkant van liefde voor leven in overgave. Angst voor de dood is de achterkant van liefde voor het leven.

Het probleem is alleen dat als je in het land van angst bent, je dat grotere perspectief vergeet. Angst die langere tijd aanhoudt wordt als een kramp die je blikveld vernauwt, en daarmee ook je zicht op alternatieven. Je ziet nog maar één weg: doorgaan op dit smalle pad waar je zelf ook niet blij van wordt.

Het land van liefde
Waar het land van angst nauw voelt en gedwongen, kan je het land van liefde voelen als één waar ademruimte is, waar je zelf aan het stuur van je leven zit. In het land van liefde wordt je niet voortgedreven, maar voortgestuwd door een levenbrengende kracht. Je bent creatief en in contact. Je geeft je eigen leven vorm en draagt bij.

Dat geeft meteen ook de uitdaging aan van het zijn in dit land: je bent vrij en daarmee ook verantwoordelijk. Daarom blijven we misschien vaak toch in het land van angst: hoe onaangenaam het daar ook is, je voelt je zo onvrij, dat je er daar gemakkelijk kan vergeten dat jij verantwoordelijk bent. En dat heeft ook wel wat.

Het land van liefde brengt je bij de vraag, wat voor jou van grootste waarde is en hoe je dat tot uitdrukking brengt in je leven. Deels doen we dat al als vanzelf. Want de waarden wonen al in je, alleen ben je je er niet altijd bewust van. Als je terugdenkt aan de momenten van kracht of vreugde, de momenten dat je je in je element voelde, flow ervaarde, of – ondanks verdriet of pijn – een gevoel van verbondenheid en waarheid: daar werd een waarde van jou geleefd.

Luister naar je gemis: naar dat wat nu ontbreekt in je leven, maar waarnaar het verlangen blijft. Ook daaraan liggen vaak waarden ten grondslag.

Door je bewust te worden van wat jouw waarden zijn, kan je ze meer aandacht geven. En wanneer jij ze gaat voeden met je aandacht en je keuzes, gaan de waarden jou met een veelvoud terug voeden.

Ze worden je levensbron.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je (gratis!) in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

INSPIRATIE KRIJGEN

Elke week een inspiratie momentje voor jou.