Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Tijden van Droogte

Terugtrekken en Dieper reiken

De afgelopen maanden heeft het hier nauwelijks geregend. Eerst leek er niets aan de hand. Nu begin je te zien dat sommige bomen het moeilijk hebben. Je ziet takken verdorren, of blaadjes vallen. Maar dat is niet gelijkelijk verdeeld over de hele boom. Een deel van de boom of struik ‘sterft’, de rest leeft door. De boom trekt zich als het ware iets in zichzelf terug, maakt zich kleiner, zodat er meer energie overblijft voor de rest.
droogte keuzes wortelen

Een moment van kiezen
Het trof mij, hoe lastig dit vaak voor ons is. In tijden van droogte, van minder energie, of tegenslag of ziekte, om ons terug te trekken uit onderdelen van ons leven, ongeacht wat de mensen om ons heen doen. Niet te denken: ja maar die anderen kunnen het allemaal wel, waarom ik dan niet.

Maar dat soort tijden zijn eigenlijk momenten om te kijken: welke takken moet ik (tijdelijk) afstoten? Welke zijn essentieel en kan ik met de energie die mij nu rest gezond houden?

Het is een moment van waarde, omdat het je dwingt keuzes te maken.

Dieper wortelen
Tegelijkertijd gebeurt er nog iets anders in tijden van droogte. De wortels van de bomen gaan dieper reiken. Ze moeten wel, om water te blijven vinden. Het resultaat is, dat de boom de volgende droogtes beter kan overleven.

De Jungiaans Psycholoog Hans van den Hooff beschreef hoe juist in tijden van tegenslag en crisis we in contact komen met ons onderbewuste. Je zou ze ook onze diepere lagen kunnen noemen. Plekken in onszelf waar we nog nooit zijn geweest. Waar onvermoede kanten liggen, ook onvermoede bronnen van kracht. Van te voren kun je niet bedenken wat je daar aantreft. En op het eerste gezicht zie je alleen maar duisternis en voel je je zoekend. Maar het is een organisch proces, net als bij de boom. Tastend door het duister komt er een punt, dat je een dieper gelegen bron aanboort.

Daarmee keert het leven weer terug. Nieuwe takken kunnen uitbotten.

En nieuwe bronnen zijn ontdekt, die voor altijd tot je beschikking blijven.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Elke week een inspiratie momentje voor jou.