Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Blikveld Omdraaien

Switch je Camerapositie

Ik ken een paar supersnelle routes naar de hel binnenin. Eén ervan is: haast. Een andere is: jezelf vergelijken met anderen. Een derde: kijken naar jezelf door de ogen van anderen.
blikveld omdraaien

Ik weet: lang niet iedereen heeft dit. Maar deze overdenking is voor degenen die deze route wel kennen. Bijvoorbeeld: je moet een presentatie geven en in plaats van met de inhoud bezig te zijn, gaat je energie en zorg naar hoe de anderen zullen vinden dat je het doet. Of je komt in een nieuwe omgeving, met nieuwe mensen, en alle vreugde verdwijnt, omdat je je vooral bezighoudt met hoe zij jou zullen vinden. Of je gaat met kerst naar je schoonfamilie, en je gaat nu al nadenken over wat je wel en niet gaat zeggen, om te voorkomen dat ze x gaan denken.

Verwarring

Het effect is dat je energie zich naar binnen richt, jij je spontaniteit en ontspanning verliest, en vervormd gedrag gaat vertonen. Stiller, of afstandelijker, scherper of ‘aardiger’ dan wie je eigenlijk bent. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel, want er ontstaat een afstand, een verkramping tussen jou en de ander die voor beiden voelbaar is en die gemakkelijk leidt tot verwarring en misverstanden.

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat jij zelf een oordeel bedenkt en dat projecteert op anderen. Misschien is het deels een controle mechanisme: we hebben totaal geen grip op wat anderen van ons denken en vinden. Het is ook niet, of maar heel beperkt mogelijk om erachter te komen. Als je daar vervolgens wel groot gewicht aan hecht - bijvoorbeeld omdat je die ander op een voetstuk zet - kom je op een heel onzekere plek terecht.

Switch je Camerapositie

De snelste route eruit die ik ken is deze: een bewuste switch in waarneming. Je kunt het je voorstellen als het omdraaien van de camera positie. Waar jij eerst met een bochtje, via de ander de camera op jou had gericht, richt je nu, actief, je blikveld van jou uit naar de ander. Je geeft je aandacht per direct wat anders te doen. Je verlegt je waarnemingspunt. Je kijkt van binnen naar buiten. Wat zie je? Wat houdt de ander bezig? Wie is die ander eigenlijk? Welke belangstelling delen jullie? Waar heb jij zelf zin in om te doen? Wat is er op dit moment nodig in het team?

Je kijkt niet meer naar de ander als een instantie die de macht heeft een oordeel over jou te vellen waar jij onder gaat lijden. In plaats daarvan ga je naast elkaar staan, niet kijkend vanuit positie, maar vanuit een eenvoudig contact van mens tot mens.

Je kunt het zelfs energetisch voelen: waar jouw aandacht eerst vooral buíten bezig was met het effect dat jij al dan niet hebt, bundel je nu je concentratie, je blikrichting, je ‘camera’ ín je, en richt je het naar buiten. Je kijkt met een directe blik.

En door je zoveel minder met jezelf bezig te houden, kom je tot jezelf en in ontspannen contact met de ander.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?