Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

ALCHEMIE VOOR COACHES

‘De zeven deuren naar transformatie’

‘De Zeven Deuren naar Transformatie’ richt zich op coaches, die op zoek zijn naar steeds meer diepgang in hun gesprekken en naar nieuwe inspiratie en werkvormen. De inhoud is gebaseerd op Jungiaanse psychologie, alchemie, bio energetica en mijn jarenlange eigen ervaring als coach bij het begeleiden van groepen en coaching één op één.

Voor deze serie bijeenkomsten heb ik de zeven bewerkingen gekozen die alchemisten loslieten op hun materiaal. Alchemie – de pogingen in de oudheid om van lood goud te maken - lijkt ver van ons af te staan. Jung heeft ontdekt dat de symboliek in de alchemie verwijst naar innerlijke processen van persoonlijke transformatie die zich ook in ons voltrekken. Het biedt als het ware een catalogus van ervaringen, verzameld over vele eeuwen. We kijken naar zeven manieren, waarop je samen met je cliënt zijn of haar vraagstuk kunt benaderen. Voor het ene moment past het ene het beste, voor het andere moment het andere. Je zult gaan ontdekken welke van deze benaderingen je als coach als vanzelf doet, en welke je onbewust links laat liggen.

In het kort: wat levert het op?

  • inzicht in jezelf
  • inzicht in je cliënten
  • ideeën voor nieuwe werkvormen
  • meer kennis van innerlijke veranderprocessen
  • meer begrip van symboliek
Inhoud

De seminar reeks bestaat uit zeven online bijeenkomsten van twee uur.

Iedere bijeenkomst bestaat uit een korte lezing gevolgd door actieve werkvormen. We maken het persoonlijk én praktisch toepasbaar voor jouw praktijk.

Een handout, met alchemistische afbeeldingen en een lijst waarin ik symbolen, verhalen en films heb verzameld die bij het thema horen.

Een boekenlijst met suggesties voor verder lezen.

Wie wil kan tussendoor met een andere deelnemer oefenen in het werken met het onbewuste (dromen, actieve imaginatie).

De Bijeenkomsten

1. Het vuur verdragen (Calcinatio)

Jungs beeld van de psyche. De grondstof waar mee je werkt (de Prima Materia). Je innerlijk vuur als vernietigend of als schoonbrandend proces. Werken met containment. Vuursymboliek.

2. Je overgeven of je uitleveren (Solutio)

Wat maakt dat je verdrinkt in iets, en wat maakt dat je ergens herboren uit komt? Groeien door je te durven laten raken. De oceaan van het onbewuste. Wanneer in beweging komen, wanneer stil gaan staan? Watersymboliek.

3. Frustrerende patronen (Coagulatio)

Frustratie en schuring als weg tot bewustzijnsontwikkeling. Het ‘karnen’ van de prima materia: groeien door doen. Door actie tot bewustzijn. De val in de stof. Wanneer je richten op discipline, wanneer op compassie? Aarde symboliek.

4. Opstijgen als vluchtweg en als doorgang (Sublimatio)

De opstijging naar de hemel, maar verlossing vinden in het aardse bestaan. Je hoger en je lager zelf. Wanneer naar de aardse kant bewegen, wanneer naar het hogere? Luchtsymboliek.

5. Imperfectie (Mortificatio)

De leven brengende doodservaring van het ego. Van het zwarte (nigredo) naar het witte (albedo) naar het rode (rubedo). Op weg naar een minder perfect, maar heler mens. Buigen zonder jezelf op te geven. Naar het duister bewegen of naar het licht?

6. Besluiteloosheid en conflict (Separatio)

Dualiteit en eenheid. Onderscheid aanbrengen als voorwaarde voor creativiteit. Anders zijn dan de anderen. Luisteren naar je gevoel of naar je denken?

7. Verbinden van de tegendelen in jezelf (Coniunctio)

Het heilig huwelijk tussen de tegendelen. Heen en weer bewogen worden tussen kanten in jezelf. Beetje bij beetje heler worden. Werken met introverte en extraverte mensen.

Seminar

18 maart - 24 juni 2021
Tijd: 15:00 - 17:00
Locatie: Online
Max aantal deelnemers: 8
Kosten: € 350 (ex btw) voor ZZP'er

donderdag 18.03.2021

donderdag 01.04.2021

donderdag 15.04.2021

donderdag 29.04.2021

donderdag 27.05.2021

donderdag 10.06.2021

donderdag 24.06.2021

Aanmelden

Meld je nu aan en ontvang een bericht van mij waarin je je uiteindelijke aanmelding kunt bevestigen.


Aanmelden kan tot: 4 maart 2021

Ontrafelen gedachtensoep
Mirjam is heel goed in het ordenen van je gedachtensoep alsof het recept in de war is. Zij weet het weer te ontrafelen. Het tempo van zielenwerk is traag. Hij/zij wil gezien worden en aandacht krijgen. Mirjam kent het ritme goed en weet de juiste momenten voor / de manier van naar het volgende stapje begeleiden.

Dagmar

Een heel bijzondere reis
De thema’s die voorbij komen raken iedereen en iedereen kan er op zijn eigen manier mee verder. Mirjam is heel goed in staat hierin te faciliteren, kaders te bieden waar nodig en ruimte waar mogelijk. Zij verstaat de kunt een veilige omgeving te creëren, waarin ruimte is voor ieders inbreng en waarin iedereen zich gehoord voelt.

Renée

Mythen, archetypen en symbolen in een inspirerende, persoonlijke aanpak
Mirjam ken ik al enkele jaren. Tijdens mijn eerste twee jaren van de 3-jarige ITIP opleiding heb ik haar al als vaste groepsbegeleider meegemaakt. Daarnaast heb ik van oktober 2019 tot en met april 2020 meegedaan als deelnemer aan het eerste studietraject – “Zorg Voor De Ziel”-, dat door haar georganiseerd was. Ik heb er dus een goed beeld van, hoe zij te werk gaat als begeleider.

Het fijne van Mirjam is, dat ze zowel aandacht besteedt aan de persoonlijke ontwikkeling van iedere deelnemer als aan een goed, dynamisch groepsproces. Het is heel mooi als iemand beide processen goed kan managen. Zo wordt iedere deelnemer begeleid in het volgen van zijn of haar eigen pad. Daarnaast heeft iedere deelnemer het voordeel opgenomen te zijn in het energieveld van de groep, waarbinnen de deelnemers elkaar in hun ontwikkeling stimuleren door het delen van kennis, ervaringen en inzichten. Mirjam neemt tijdens een sessie iedere deelnemer mee in het verhaal (de lesstof) met behulp van mythen en legenden gebruik makend van archetypen en symbolen. Zij introduceert ook oefeningen of activiteiten, waarbij de deelnemers zelf kunnen ervaren, wat tijdens de sessie behandeld is. Dit alles overziend vind ik de aanpak van Mirjam heel inspirerend.

Henk

Meer informatie of aanmelden?